Pruimenbomen snoeien – onze toptips
Hebt u hulp nodig bij het snoeien van pruimenbomen? Snoeien is essentieel om bomen te doen gedijen en fruit te doen dragen. Lees hier onze toptips!
Goede vorm voor een jonge pruimenboom
In het eerste jaar, wanneer de boom wortelschiet, is snoeien niet echt nodig. Maar in het tweede jaar, als de kroon vorm begint te krijgen, is het tijd om te beginnen met snoeien. Knip takken weg die de kroon in groeien of concurreren met elkaar. Verwijder ook takken die onder een scherpe hoek staan, d.w.z. takken die naar boven groeien in plaats van naar buiten, aangezien deze onder het gewicht van de vruchten kunnen breken. Tijdens de ontwikkelingsfase van de boom is het verstandig om in het late voorjaar te snoeien, om de groei van scheuten te stimuleren. Bekijk ons assortiment snoeierscharen.
Oudere pruimenbomen? Onderhoudssnoei is voldoende
Oudere pruimenbomen hoeven slechts licht te worden gesnoeid. Dit wordt ook wel onderhoudssnoei genoemd. Dit houdt in dat zieke, beschadigde en dode takken worden weggeknipt. Er mag niets worden gewijzigd aan de hoofdstructuur van een oude boom, ervan uitgaand dat de boom vanaf het begin goed is gevormd. De kroon moet een matige dichtheid hebben en luchtig zijn, aangezien zo meer licht binnenkomt en ziekten worden voorkomen.
Wanneer is het beste moment om pruimenbomen te snoeien?
Het is gunstig om oudere pruimenbomen in de zomer te snoeien, aangezien ze anders gevoelig zijn voor bloedingsziekte, die wordt veroorzaakt door bacteriën. In de zomer zijn de bomen het krachtigst en beter bestand tegen aanvallen door rottingsschimmels, terwijl ze in andere jaargetijden in een slapende toestand verkeren en minder weerbaar worden.
Zorg voor de familieboom
Als u een familieboom hebt, d.w.z. een boom waaraan verschillende pruimensoorten naast elkaar groeien, is het belangrijk om bij te houden waar de verschillende soorten zich bevinden, zodat u niet per ongeluk een soort wegknipt.
Snoeien is eenvoudig, maar onthoud het volgende
Bij het snoeien van pruimenbomen is het belangrijk om een scherpe en goed gereinigde snoeischaar te gebruiken. Het is ook essentieel dat de omgeving droog is, zodat er geen schimmelsporen in de nieuw geknipte oppervlakken terechtkomen. Als de boom ziekten heeft zoals fruitboomkanker, moet de snoeischaar na elke knip worden gesteriliseerd, om verspreiding te voorkomen. Dit kan gebeuren door de schaar in een klein potje gemethyleerde vloeistof te dopen na elke knip.
Knip bij het snoeien altijd net boven een naar buiten gerichte tak of knop. De tak zal blijven groeien in de richting waarin de knop wijst en u wilt voorkomen dat takken de kroon in of in elkaar groeien. Knip niet te dicht bij de knop, maar laat ook geen lange stomp of 'kapstokhaak' op de tak zitten.
5 tips voor het snoeien van pruimenbomen
- Begin met het snoeien van pruimenbomen in hun tweede jaar, nadat de boom is geworteld
- Jongere bomen kunnen in het voorjaar worden gesnoeid, wat de groei van scheuten stimuleert
- Oudere pruimenbomen vereisen alleen onderhoudssnoei, bij voorkeur in de zomer.
- Gebruik bij het snoeien van bomen een scherpe en goed gereinigde snoeischaar
- Knip net boven een naar buiten gerichte tak. Vermijd 'kapstokhaken'